maandag 29 juni 2009

Edelherten als proef in de Gelderse Poort



Edelherten in het natuurgebied de Gelderse Poort:


Staatsbosbeheer wil dat als proef. Het plan is in het rivierenlandschap van de Millingerwaard en de Groenlanden bij de Bisonbaai in de Ooijpolder bij Nijmegen vijf à zeven edelherten te introduceren.


Zie ook:




Edelhert volgt zwijn op de voet


Het grootste dier van Nederland kwam van nature in beide gebieden voor, maar leeft nu nog maar op twee plekken in Nederland: de Oostvaardersplassen en de Veluwe.


Via een zogeheten robuuste verbinding moet op termijn de Veluwe aan het Duitse Reichswald worden gekoppeld, waardoor ook in het Rijk van Nijmegen weer edelherten terecht zouden komen.

Staatsbosbeheer denkt dat door middel van een proef duidelijk kan worden hoe de edelherten samengaan met het recreatief gebruik van de uiterwaarden én welk effect het dier heeft op de begroeiing in het riviergebied.

Boswachter Gerrit van Scherrenburg: "Omdat edelherten graag takken van zacht houtooibos (wilgen) eten, kunnen ze bosgroei beperken, waardoor de rivier meer ruimte krijgt. Dat is nodig in verband met hoogwater."


De galloways en konikspaarden die nu het gebied begrazen, eten ook wilgen, maar minder, omdat ze het niet verteren. Wanneer de proef, met vijf à zeven herten, kan starten, hangt mede af van de onheffing die zal moeten worden aangevraagd. Het is namelijk wettelijk geregeld waar edelherten mogen voorkomen.


Ook moet Staatsbosbeheer mankracht verzamelen om het project voor te bereiden. Zo moeten ze rasters plaatsen om de proefgebieden, omdat de herten anders weglopen

Geen opmerkingen: