vrijdag 14 augustus 2009

Gasunie breidt haar netwerk fors uit (Noord-Zuid route)


Begonnen met traject Angerlo-Beuningen



Ook in Midden-Nederland worden er, naast de bestaande gasleidingen in het gebied, nieuwe leidingen met een diameter van 48 inch aangelegd. Op het traject Angerlo – Beuningen wordt binnenkort met de werkzaamheden begonnen. De eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar. In Elst hebben Gasunie en de aannemer aan de Industrieweg Oost een veldkantoor geopend.Onlangs is men gestart met archeologisch onderzoek en explosievenonderzoek.
Binnenkort wordt de werkstrook ingericht, wordt een zandbaan voor transporten aangebracht, worden er buizen aangevoerd en vinden er graafwerkzaamheden plaats. Na afronding van de werkzaamheden zal de grond worden teruggeplaatst en in oude staat worden hersteld. Eind 2010 zullen de leidingen geheel in de grond liggen.

Voor het tracé van Angerlo naar Beuningen zijn twee alternatieven ontwikkeld: het zogenaamde ‘Noord-tracé’ en ‘Zuid-tracé.’ Beide zijn beoordeeld op de effecten op bodem, grondwater, natuur, aantasting van cultuurhistorische gebieden, ruimtebeslag en archeologie. De conclusie is dat het ‘Noord-tracé’ het meest milieuvriendelijke alternatief is. Vooral de onzekerheid ten aanzien van de toekomstige locatie van de uitbreiding van de A15 maakt het ‘Zuid-tracé’ niet duurzaam. Naar verwachting zal twee jaar na de aanleg van de leiding de A15 worden uitgebreid waardoor de leiding in het ‘Zuid-tracé’ voor een groot deel zou moeten worden weggehaald.

In overleg met de gemeente Duiven is gekozen is voor een tracé langs de Kerkstraat en parallel aan de Wijde Wetering tot aan de Rijksweg 12. Hierdoor wordt een uitbreiding van het industriepark Centerpoort niet belemmerd. De passage van het industriepark Centerpoort / Nieuwgraaf vindt plaats door een horizontaal gestuurde boring om ruimte te besparen en geen overlast te bezorgen voor de bestaande bedrijven. Voor een horizontaal gestuurde boring hoeft er geen sleuf te worden gegraven maar wordt de leiding onder het te kruisen object doorgeboord.
De leiding gaat vandaar tussen de kom van Westervoort en het Horsterpark door richting de Rijn en kruist ten noorden van Loo deze rivier om vervolgens ten zuiden van Angeren richting Elst te gaan.

De gemeente Lingewaard gaat het industrieterrein Pannenhuis uitbreiden. Na onderzoek van diverse alternatieven is in overleg met de gemeente Lingewaard besloten een horizontaal gestuurde boring uit te voeren over een lengte van 750 meter die ook de rivier de Linge zal passeren. Ten zuiden van het in ontwikkeling zijnde industrieterrein Merm, bevindt zich een tweetal archeologische monumenten. Om deze monumenten te sparen zullen twee boringen onder de monumenten worden uitgevoerd.

In de gemeente Overbetuwe hebben in de afgelopen jaren veel ontwikkelingen plaatsgevonden, bijvoorbeeld de aanleg van de Betuwelijn. Na overleg met, onder andere, de Buurtvereniging Leefbaar Reeth is besloten om de nieuwe leiding het westelijk alternatief te laten volgen. De Betuwelijn, de A15 en een deel van het industriepark zullen door een boring van 800 meter. worden gekruist. Hierdoor wordt de overlast bij de aanleg tot een minimum beperkt.

De kruising met de Waal zal door middel van een horizontaal gestuurde boring worden uitgevoerd. Ten zuiden van de Waal bevindt zich een natuurgebied, gelegen tussen de dijken en de Waal. Ook dit gebied zal worden gekruist met een horizontale boring. Om de overlast tot een minimum te beperken zullen beide boringen vanuit één locatie worden uitgevoerd.

Meer informatie is te vinden op de website van deze nieuwe Noord-Zuid verbinding van de Gasunie.
Een uivoerige brochure met daarin onder meer het preciese tracé van de leiding kunt uw downloaden als pdf file


Noord-Zuid Route

De leidingaanleg is onderdeel van een groot project van Gasunie, de Noord-Zuid Route. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland en er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. De realisatie van dit project zorgt de komende jaren voor een flink stuk extra werkgelegenheid. De uitbreiding van het netwerk is nodig omdat in de toekomst meer gas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. De eigen winning van aardgas in Nederland en Europa neemt af, terwijl de vraag naar aardgas als schoonste fossiele brandstof nog steeds stijgt. Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als ‘gasrotonde’ in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas.

Over Gasunie

Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Wij dienen het algemene belang in de markten waarin we actief zijn en streven ernaar een optimale waarde te creëren voor onze stakeholders. Wij zijn de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. We bieden onze transportdiensten aan via onze dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Daarnaast bieden we ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-aanvoer. Wij beschouwen de wensen van onze klanten als onze voornaamste drijfveer. Wij streven naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging van het Gasunie-transportnet ten opzichte van groeiende internationale gasstromen kunnen we ons ontwikkelen tot de ‘gasrotonde’ van Noordwest-Europa.

Geen opmerkingen: