dinsdag 25 augustus 2009

Virus: even geen vogels voeren


Vogelbescherming Nederland roept op om tijdelijk te stoppen met het voeren van vogels en het geven van drinkwater vanwege de besmettelijke vogelziekte 'het geel'. De ziekte verspreidt zich steeds verder over ons land. De natuurorganisatie deed de oproep gisteren in het radioprogramma Vroege Vogels.

Trichomonas, ofwel 'het geel', veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren.
De ziekte wordt verspreid via de bek van de dieren en dus vormen voeder- en drinkbakken een bron van infectie. De afgelopen week werden in totaal ruim tweehonderd verdachte vogels gemeld, die vrijwel zeker aan de ziekte overleden zijn.
Ze worden vooral gevonden in Gelderland en Overijssel. Maar de ziekte heeft zich inmiddels over het hele land verspreid, met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden. Vooral groenlingen, merels en Turkse tortels zijn nu het slachtoffer. In Duitsland kwamen al tienduizenden vogels om.
De Vogelbescherming, die advies inwon bij onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit, zegt dat in de herfst als het kouder wordt de besmettingen zullen afnemen. Dan kan ook weer voedsel en water worden gegeven. Nu hebben vogels voldoende voedsel en drinken in de natuur.

Geen opmerkingen: